Det funkade!

kanske...

För även min inspiration i mitt jobb och planering har tagit en liten paus. Men tänk vad det kan hjälpa att ta sig för att göra lite efterforskningar. Ibland är det enda som behövs att tankeprocesser sätts igång för att inspirationen och glädjen ska tillbaka. Så nu sitter jag här med tre färdiga lektionsupplägg där vi ska bekanta oss med Tove Jansson och hennes författarskap (som ju är temat för detta läsår).

En del av upplägget utgår från att vi samtalar och funderar tillsammans utifrån våra egna erfarenheter och drar paralleler till Tove Janssons författarskap. Jag längtar efter att köra igång med detta!





Tove Jansson skriver om barnets värld. I muminböckerna är trygghet och skräck viktiga i bokens handling. I barnets värld går trygghet och katastrof sida vid sida. Innerst inne berättar man för sig själv.




Vad tror du att Tove Jansson menade med att trygghet och katastrof går sida vid sida med varandra i barnets värld?


Tove Jansson anser att illustrationerna i hennes böcker är till för läsaren. Genom bilderna kan läsaren förstå vad hon inte lyckats säga i ord.

Vad tycker du att illustrationer i böcker har för betydelse?


Enligt Tove Jansson är författare till barnböcker alltid skyldiga sina läsare ett lyckligt slut, eller ett öppet slut där läsaren själv får bestämma vad som händer. Tove menar att läsaren annars känner sig lurad och övergiven.

 

Får en barnbok ha ett olyckligt slut?







Kan du komma ihåg någon bok som du har läst som hade ett olyckligt slut?



















Barn dras enligt Tove Jansson till sådant som är hemskt, men på ett positivt sätt. Det är däremot viktigt att barnet känner trygghet. Det kan handla om att krypa under täcket vid åskväder, eller att pappan alltid drar upp klockan så att jorden inte kan gå under.



Kan du komma på något som du tycker är lite läskigt, men som är läskigt på ett bra sätt?


Kommentarer
Postat av: mum

intressant att läsa om Tove Janssons idé med sina böcker, tack för det, kram

2011-02-02 @ 16:05:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0