frukost

är en viktig start på dagen och ska därför vara lyxigt god. Vi har startat dagen med att kolla på en timme scrubs och ätit havregrynsgröt med färska jordgubbar, blåbär, pumpafröna, linfrö och solrosfrön tillsammans med ett glas jordgubba-proviva. Till efterrätt tog jag två färska dadlar.




   





Jordgubbar är rika på antioxidanter precis som andra bär. De är dessutom mycket rika på C-vitamin och mangan och innehåller mycket av fibrer, jod, kalium, folat, B2-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, magnesium och koppar. Små gubbar som kan mycket med andra ord!

Blåbär är rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och innehåller bland annat lutein som är bra för synen.

Pumpafrön är mineralrikoch nyttiga precis som andra nötter och frön. Endast genom att äta en pyttenäve pumpafrön få du i dig protein, magnesium, järn, fosfor, zink, kalium, koppar, niacin, folsyra, hela B-vitaminkomplexet och inte minst omega 3-fettsyrorna. För män motverkar pumpafrön tydligen prostatabesvär...?

Solrosfrön bidrar med zink och ger också mycket energi i form av bra fetter, enkelomättade o fleromättade.

Linfrön är rika på protein, fibrer och mineraler och innehåller mycket fleromättat fett (omega 3 och 6). Hela linfrön går rakt igenom kroppen och om man vill komma åt näringsämnena så måste linfröna krossas eller tuggas. Intaget av linfrö bör begränsas till den traditionella doseringen 1-2 matskedar dagligen. Detta medför inte någon förgiftningsrisk. Hela frön bör användas eftersom de ger upphov till mindre mängder cyanid än krossade. Livsmedelsverket avråder från intag av krossat eller malt linfrö som livsmedel för att tillgodose fettsyrebehov. Eftersom linfrön innehåller ett ämne som heter linamarin, som i kroppen omvandlas till blåsyra, ska man inte överdriva intaget.


Dadlar och torkad frukt bidrar med värdefulla vitaminer och mineraler och ofta även en lång rad mikroskopiska växtämnen som stärker immunförsvaret och hjälper kroppen att hålla vinterns förkylningar borta.



Det var ingen dålig start! Snart kommer katten Fragolina på besök i vår lägenhet i Skärmarbrink. Det ska bli trevligt att ha en katt inneboende.


Kommentarer
Postat av: Emma

Proviva is the shit. Fast jag föedrar Blåbär som är sockerfri.Dadlar är jag rädd för.. Hoppas resten av dagen blev lika POWER och tusen tack för att ni passar min lilla Smultron. Föresten, vet du var man kan köpa smultron??? Borde finnas i frys..Skulle inte äta nått annat.

2008-07-12 @ 17:56:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0